Home » Nieuws » Amerikaanse belegger koopt vastgoed binnenstad Groningen

Amerikaanse belegger koopt vastgoed binnenstad Groningen

12 oktober 2017

Beleggingsaanbieder Hanzevast heeft afgelopen vrijdag een markant stuk vastgoedportefeuille aan een Amerikaanse investeerder verkocht. Het betreft  25 karakteristieke panden met een totale oppervlakte van circa 48.000 m2, hoofdzakelijk gelegen in (de binnenstad) van Groningen.

Het bedrijf neemt hiermee afscheid van een stuk gewaardeerde historie, de objecten worden al meer dan 15 jaar beheerd door Hanzevast en bevinden zich veelal op sleutellocaties.  In de portefeuille zitten veel monumentale panden die in de afgelopen jaren zijn gerestaureerd, waarbij veel rekening gehouden is met het behoud van de historie van de gebouwen.

Markante gebouwen nu overgedragen

De verkoop betreft bijvoorbeeld het “Van Elmpthuis”, een in 1928 gebouwd voormalig bankgebouw van de Friesch-Groningsche Hypotheekbank en standplaats van het Launch Café, als ook “De Faun” waar tot voor kort modeketen Zara was gehuisvest. Beide objecten fungeren aan de kop van de Herestraat elke dag voor meer dan 50.000 passanten de markante ontvangstpoort van de Groninger binnenstad. Daarnaast behoren het door Hanzevast geïnitieerde gezondheidscentrum Hoendiep, twee gerestaureerde stadhuizen aan de Ubbo Emmiussingel en het hotelgebouw Corps de Garde ook tot de verkochte gebouwen.

Ruimte voor een nieuwe productstrategie

“Door de verkoop dragen wij het rentmeesterschap van een aantal voor de stad Groningen belangrijke gebouwen over aan buitenlandse handen. Wij hebben met veel liefde en plezier voor de gebouwen gezorgd, nu is het echter tijd om het stokje over te dragen”, aldus Jos Westra directeur bij Hanzevast.

Belangrijkste reden voor de verkoop is het beleggingsbeleid van de betreffende portefeuille. “Goede verkoopmomenten zijn inherent aan een vastgoedbeleggingsstrategie.” Daarnaast speelt mee dat sprake is van een nieuwe productstrategie binnen Hanzevast. Gijs Elting ook directeur bij Hanzevast: “Wij zijn in de kern een beleggingsaanbieder voor Nederlandse beleggers. In de eerste helft van 2018 gaan wij in dat kader een nieuwe productstrategie uitzetten om beleggen in vastgoed toegankelijker te maken. Op een serieuze manier beleggen in vastgoed kan vaak pas vanaf vijftigduizend euro. Dat is zonde. Wij willen dit ook bereikbaar maken voor alledaagse beleggers met instapniveaus vanaf duizend euro. Dit vraagt dat onze organisatie ruimte maakt zodat we deze nieuwe strategie met voldoende aandacht kunnen uitrollen.”

Internationale interesse in noordelijk vastgoed

Dat de vastgoedwereld continu in beweging is, is geen nieuws. Maar een recent geconstateerde ontwikkeling is extra reden om de nieuwe strategie door te zetten. “We zien een toenemende interesse van buitenlandse partijen voor Nederlands vastgoed, en dan met name in de perifere gebieden. De Randstad is al langer in beeld, maar buitengebieden zoals Groningen raken steeds meer in trek” aldus Westra. “In Nederland blijven we daarin achter. Alsof we een beetje zijn blijven hangen in de crisis hier. Over de grens is het bijvoorbeeld voor partijen veel makkelijker om aan geld te komen voor vastgoedinvesteringen.” vult Elting aan.

Onderhandelingen met Nederlandse beleggers

Het is in dat licht dus ook geen verrassing dat deze transactie is gesloten met een Amerikaanse private equity partij. Het is tevens al de tweede transactie die Hanzevast tekent met Highbrook Investors, de Amerikaanse belegger,  Westra: “Wij hebben intensief gesproken met een aantal nationale en lokale Nederlandse beleggers. Nederlandse institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, richten zich over het algemeen meer op grote panden in Randstad. De meeste lokale beleggers kunnen dergelijke volumes niet aan. Dus werd het wederom een buitenlandse partij.”

Onderwaardering van de eigen vastgoedmarkt?

Ondanks de mooie transactie, benoemt Elting ook een zorg als het gaat om de internationale aandacht voor de Nederlandse vastgoedmarkt: “We moeten ons onderhand gaan afvragen of we niet te weinig waardering hebben in onze eigen vastgoedmarkt. Met deze interesse en koopkracht van partijen uit Amerika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geven we steeds meer Nederlands bezit uit handen, en dus ook de invloed daarop. Vastgoedbeleggingen lokaal aanbieden aan mensen uit de regio is ons streven. Zo houden wij als Nederlanders invloed op onze leefruimte en laten we niet al het rendement naar het buitenland vloeien”.
 

Blijf altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief

Persbericht: JSB Hanze Goteborg juni 2019

04 juli 2019

  Geachte bondhouder, Namens de uitgevende...

Lees meer

Persbericht: JSB Hanze Goteborg maart 2019

29 maart 2019

Geachte bondhouder, Namens de uitgevende instelling...

Lees meer

Persbericht: JSB Hanze Goteborg december 2018

28 december 2018

Geachte bondhouder, Namens de uitgevende instelling...

Lees meer

Persbericht: JSB Hanze Goteborg 28 september 2018

28 september 2018

Geachte bondhouder, Namens de uitgevende instelling...

Lees meer

Nieuwe websiteWij hebben een nieuwe website op www.hanzevast.nl. Bestaande investeerders kunnen hier nog wel fondsinformatie inzien. U krijgt bericht zodra ook deze gemigreerd worden naar de nieuwe website.