Home » Nieuws » Hanzevast sluit miljoenendeal met Boskalis

Hanzevast sluit miljoenendeal met Boskalis

25 november 2017

Beleggingsaanbieder Hanzevast een miljoenendeal afgerond met maritiem dienstverlener Boskalis, waarbij laatstgenoemde voor € 36 miljoen een geavanceerd schip heeft overgenomen van Hanzevast. Het schip de ‘Constructor’ is een duikondersteuningsvaartuig ook wel diving support vessel genoemd. Dit type vaartuig wordt ingezet bij onder- en bovenwater werkzaamheden voor de offshore-industrie. Het schip werd al sinds 2011 verhuurd aan Boskalis.

Diving support vessel

De commerciële inzet van diving support vessels is ontstaan door de toenemende vraag naar het uitvoeren van duikwerkzaamheden bij olieboorplatforms. Voordien werden duikwerkzaamheden voornamelijk vanaf de platforms zelf gedaan of via mobiele installaties. Sinds 1960 zijn de gespecialiseerde vaartuigen van vitaal belang geworden voor beroepsduikers. De geavanceerde technologieën aan boord van deze schepen verhogen de productiviteit van de duikers en verlagen de risico’s.

Een voorbeeld hiervan is het doorgaans aanwezige saturation diving system. Dit speciale duikersverblijf maakt het mogelijk dat de duikers voor een periode van maximaal 28 dagen bovenwater kunnen leven onder dezelfde druk als op de zeebodem. Hierdoor is langdurige decompressie na een duik niet meer noodzakelijk om decompressieziekte te voorkomen. Duikers kunnen zo gedurende een lange periode efficiënter werken zonder de risico’s van de herhaalde decompressie.

Verkoop

Het schip was eigendom van een investeringsfonds van Hanzevast. Met de verkoop van het schip wordt dit negen jaar oude investeringsfonds tevens beëindigd. Hanzevast directeur Gijs Elting is dan ook tevreden met het resultaat. “Het schip was tot 2020 vastgelegd bij Boskalis en heeft daar altijd goed gevaren. De wens van Boskalis om het in eigendom te krijgen benadrukt de kwaliteit van de het schip. Voor de 240 particuliere beleggers betekent dit een goede afsluiting van hun investering.” De hoogte van het daadwerkelijke rendement wordt later gepubliceerd als onderdeel van  het beëindigingsverslag van het fonds.

Bijzondere uitvoering

Hanzevast heeft het schip in 2008 laten bouwen bij de Niigata Shipbuilding in Japan. Diezelfde werf heeft tussen 2002 en 2005 ook vijf zeeslepers gebouwd voor verschillende fondsen van de beleggingsaanbieder. De Constructor beschikt over uiterst moderne apparatuur en kan met een lengte van 76 m, breedte van 18m en diepgang van 4,5 m zowel grote boorplatforms als kleine installaties in de Noordzee bedienen. Het schip biedt accommodatie aan maximaal 70 opvarenden. Daarnaast heeft het schip de capaciteit voor 12 duikers om onder compressie van maximaal 200m duikdiepte gedurende vier weken te leven aan boord.

Zijaanzicht van de MS Constructor

Blijf altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief

Persbericht: JSB Hanze Goteborg juni 2019

04 juli 2019

  Geachte bondhouder, Namens de uitgevende...

Lees meer

Persbericht: JSB Hanze Goteborg maart 2019

29 maart 2019

Geachte bondhouder, Namens de uitgevende instelling...

Lees meer

Persbericht: JSB Hanze Goteborg december 2018

28 december 2018

Geachte bondhouder, Namens de uitgevende instelling...

Lees meer

Persbericht: JSB Hanze Goteborg 28 september 2018

28 september 2018

Geachte bondhouder, Namens de uitgevende instelling...

Lees meer

Nieuwe websiteWij hebben een nieuwe website op www.hanzevast.nl. Bestaande investeerders kunnen hier nog wel fondsinformatie inzien. U krijgt bericht zodra ook deze gemigreerd worden naar de nieuwe website.